Forrás Ifjúsági Énekkar

 

 

„Mondjatok éneket Istennek, zengjetek zsoltárt nevének...“

 (Zsolt 68,5)

 

Nádszegen a gitáros miséknek immáron több évre visszanyúló hagyománya van.

A Nádszegi Ifjúsági Énekkar 1998-ban kezdte meg működését, akkor még a helyi Keresztény Ifjúsági Közösség (KIK) keretein belül, Radványi Pál kezdeményezésére.

Az énekkar azóta több újjászervezésen is átesett: generációk adták át egymásnak a stafétabotot. A maihoz hasonló felállásban 2002-ben kezdtünk el énekelni.

Zenei közösségünk éveken keresztül csak Nádszegi Ifjúsági Énekkar néven működött.

Egy idő után azonban szükségét éreztük annak, hogy egy közösen választott nevünk legyen. Így lettünk Forrás Ifjúsági Énekkarrá. Hogy miért éppen Forrás?

Ahogy a zsoltáros is mondja: „minden forrásom belőled fakad”, úgy mi is hisszük, hogy Isten életünk éltető forrása. Mindnyájan Tőle jövünk és Hozzá igyekszünk.

Idővel persze változott a plébániai élet, változott a csoportunk , fejlődtünk zeneileg is. Tagok mentek el és jöttek helyettük újak.

Minden héten találkozunk egy kb. két órás intenzív próba erejéig, amely olykor elhúzódik és baráti beszélgetésekbe torkollik.

Szombatonként az esti szentmisén szolgálunk, de számos esküvőn, keresztelőn, bérmálkozáson, elsőáldozáson is zenéltünk, énekeltünk már. Ezekre az alkalmakra a rendszeres heti próbákon készülünk.

Lehetőségünk adódott többször vendégszereplésre is, énekeltünk már más egyházközség szentmiséjén,  közösségi lelki napon, lelkigyakorlaton, evangelizációs koncerten.

Örömmel tölt el minket, hogy minden korosztály egyre jobban örömét leli az általunk kísért szentmisében és be is kapcsolódnak, énekelnek velünk.

Kiemelkedő emlék marad számunkra, hogy együtt koncertezhettünk a magyarlakta területeken jól ismert keresztény dicsőítésvezetővel, Csiszér Lászlóval.

Dalaink a legkülönbözőbb forrásból származnak: Sillye Jenő, Csiszér László, Hillsong, a régi Testvérek együttes, Eucharist (és még sok-sok más szerző) dalai mellett megtalálhatók köztük taizé-i énekek és persze jó néhány saját szerzemény is.

A többszólamú énekeket gitárral, zongorával, furulyával, hegedűvel kísérjük.

 Egy ilyen éneklő közösség Jézus meghívására hármas küldetést teljesít: a dalok által egyrészt a maga sajátos módján imádkozik, megszentelve mindennapjait és lélekben hordozva embertársait, másrészt a liturgia, a szentmise szebbé tételével dicsőíti Urát és szolgálja a többi hívő minél mélyebb áhitatát, szívük felemelését Istenhez, harmadrészt pedig kiállásával és örömteli énekével tanúságot tesz az Úrról, buzdítva a többieket is a Jézusban való élet mind buzgóbb megvalósítására. E hármas küldetésnek, Urunk akarata szerinti teljesítése a célja a mi énekkarunknak is, elsősorban a lelkiekre helyezve a hangsúlyt: ez nem művészeti akadémia, hanem Krisztus Titokzatos Testének egyik része, ahol a zene szépsége a lelki tartalmat szolgálja.

Dalainkkal elsősorban a fiatalokat szeretnénk megszólítani. Megpróbálunk rámutatni magára a legfőbb Igazságra, Jézus Krisztusra, akit manapság sokan csak a letűnt idők csillagának tartanak. Mi azonban hisszük, hogy Krisztus üzenete a világnak éppoly aktuális ma, mint 2000 évvel ezelőtt. Ezért fordulunk éppen a fiatalok felé, hiszen ők jelentik az Egyház jövőjét. Ők azok, akik fáradhatatlanul keresik az igazságot és a helyes utat. Nekik szeretnénk megmutatni, hogy igenis lehet az árral szemben is úszni, és keresztényként élni ebben az Istentől elfordult világban is.