Cserkészek

Van falunkban egy kisebb csapat, akik a jeles ünnepeken ingben és nyakkendőben feszítenek. Bizonyára mindenki rájött, mi vagyunk azok, a cserkészek. A nádszegi 53.számú Farkas Jenő cserkészcsapat 1998. november 25-én alakult. 

Farkas Jenő kisegítő lelkészként tevékenykedett községünkben még a kilencszázas évek közepén. 1998-ban Nagy Szilvia volt a csapatparancsnok, most Bartal Csóka Adriána tölti be ezt a posztot.

Mivel kevés a vezetőnk, az idén vezető-képző táborokban vett részt négy cserkész, mégpedig: Juhos Krisztina, Czakó Veronika és Radványi Áron a segédőrsvezető-képző táborban, Borka Barbara pedig az őrsvezető-képző táborban bizanyíthatott. Csapatunkban 4 őrs működik, az összlétszám pedig 22.
Sajnos a cserkészotthont, ahol eddig tartottuk őrsi foglalkozásainkat, rossz állapota miatt le kell bontani, így nem tudtuk, hol legyen a nádszegi cserkészek "központja". Ekkor Tóth László esperes úr, községünk új lelkipásztora, felajánlott nekünk egy szobát a plébánia épületében, aminek nagyon örültünk.


A plébánia kapui előttünk is kitárultak, ezért úgy döntöttünk, ott ünnepeljük meg kerek évfordulónkat. 2008 nyarán az udvardi csapattal egy jót táboroztunk, igazi barátságok szövődtek köztünk, ezért nem volt kérdés, hogy kivel ünnepeljünk. Rajtuk kívül még meglátogattak minket a felsőszeli cserkészek, akikhez tartoznak még mácsédi és alsószeli jelöltek is.
Nagy készülődés folyt a vendégek érkezése előtt. Mindannyian vittünk egy kis édességet, ropit és üditőt. Természetesen születésnapi tortánk is volt.
Miután megérkeztek a csapatok, kimentünk az udvarra népi játékozni. Mikor bementünk, besoroltak minket nyolcas csoportokba. Ezután kezdetét vette egy kis vetélkedő. A kérdések közt voltak nehezek és könnyebbek egyaránt. A vetélkedő után meglátogatott minket a polgármester úr, Juhos Ferenc is, akinek külön örültünk. Gratulált nekünk, és kaptunk ajándékba sok-sok könyvet, képeslapot, melyek nagy részét szétosztottuk a vendégek között.http://www.nadszegiplebania.sk/images/stories/cserk%C3%A9szek/cserk.jpg
Néhány perc után kiértékelték a vetélkedőt, amelyben két csapat egyenlő pontszámmal indult az első helyért. Végül egy -két kérdés és eldőlt, kié az első hely. A győztes csapat tagjai ajándékot is kaptak. Megéheztünk, ezért megvacsoráztunk. Vacsora után jöhetett a meglepetés, két nagy tortát kaptunk. Ezt követően teli gyomorral átballagtunk a templomba, ahol a lelkiatya a cserkészekért mutatta be a szentmisét, amire nagyon sokan eljöttek. A mi kedvünkért játszott a Forrás énekegyüttes is, amitől még szebb lett a szentmise. Mivel a nyári táborban két cserkész és egy kiscserkész jelölt a fogadalomtétel előtt hazautazott, ők ezen az estén tettek fogadalmat, ami nagyon meghitt volt. A fogadalomtétel után egy kis táncház következett, de sajnos nem tartott sokáig, mert a vendégek kilenckor elmentek haza. Mindezek után a takarítást gyorsan elvégeztük.
Köszönjük szépen Tóth László lelkiatyánknak, hogy sokat segített abban, hogy ez a találkozó létrejöhessen. Mindenki nagyon jól érezte magát, és reméljük, hogy megünnepelhetjük a következő kerek évfordulónkat is.                                                                                                                                             

Czakó Veronika